Γνωρίστε μας Η ιστορία μας

Η ενασχόληση της οικογένειας Παππά με τα ζώα και την κτηνοτροφία, ήταν και είναι κάτι τοφυσικό και αυτονόητο. Άλλωστε με όσα παλιά και νεότερα μέλη της οικογένειας συνομιλήσαμε για να καταγράψουμε αυτήν τη σύντομη ιστορία, μας είπαν ότι πάντα θυμόταν τους γονείς και τους παππούδες να έχουν κοπάδια και να εξελίσσεται η ζωή τους σύμφωνα με αυτά.

1906
5000 πρόβατα
50 τσοπαναρέους

Θα ξεκινήσουμε την ιστορία μας από το 1906 στο Μεγάλο Περιστέρι Μετσόβου. Το έτος και τον τόπο που γεννήθηκε ο Ευάγγελος Παππάς του Γεωργίου, παππούς του σημερινού ιδιοκτήτη και διαχειριστή της φάρμας και του κρεοπωλείου «Το μεγάλο περιστέρι», Παππά Βαγγέλη.

Τότε, ο παππούς Ευάγγελος μαζί με τον αδερφό του Απόστολο, ανέλαβαν τα ζώα του πατέρα τους, 5000 πρόβατα με 50 τσοπαναρέους. Προτεραιότητα είχε η καλή ποιότητα ζωής των ζώων, έτσι το χειμώνα μετακινούνταν άνθρωποι και ζώα στο Μπιζάνη – Κασιδιάρης για να ξεχειμωνιάσουν και το καλοκαίρι πάλι πίσω. Τα ζώα, τους έδιναν γάλα
για να φτιάξουν τυρί μόνοι τους και κρέας που πωλούσαν στους χασάπηδες.
Έπειτα από ορισμένα χρόνια, ο γιος του Ευάγγελου, Ξενοφών, μαζί με τη γυναίκα του Ελένη (γονείς του Βαγγέλη) ανέλαβαν τα ζώα και τα χωράφια. Η Ελένη (μητέρα του Βαγγέλη) προέρχεται από οικογένεια τυροκόμων. Μάλιστα, η οικογένεια της είχε ιδρύσει και διατηρούσε το πρώτο τυροκομείο στο Χάνι Βουτσαρά.

Σήμερα, με περισσότερα από 100 χρόνια παράδοση στην παραδοσιακή κτηνοτροφία, ο Βαγγέλης Παππάς μαζί με τους γονείς του Ξενοφών και Ελένη συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας τους, στα ίδια βοσκοτόπια που ζούσαν τα ζώα των προπαππούδων τους.